potiropoulos+partners

potiropoulos
+partners

News

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος μιλάει στη δημοσιογράφο Μαρία Καλούδη.

  1. Ποια είναι τα πρόσφατα ελληνικά projects που αναλάβατε για τα οποία νιώθετε πιο υπερήφανος;

Ενδεικτικά θα αναφέρω ένα κτίριο γραφείων στην λεωφόρο Αμαρουσίου Χαλανδρίου, το συγκρότημα υπόσκαφων παραθεριστικών κατοικιών στη Μύκονο, και το «Kifissias 4-est», ένα συγκρότημα διαμερισμάτων και μεζονετών κοντά στον κόμβο της Αττικής Οδού με την λεωφόρο Κηφισίας. Τα ξεχωρίζω ως προς την γλώσσα τους σε σχέση με το αστικό περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται, και αντίστοιχα με το φυσικό στοιχείο, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης προσέγγισης που προάγει την ιδέα της αειφορίας.

  1. Ποια έργα σας βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης αυτό το διάστημα;

Αυτή την περίοδο κατασκευάζονται αρκετά έργα μας. Κατηγοριοποιώντας τα θα αναφέρω ενδεικτικά μια σειρά κατοικιών, αστικών και παραθεριστικών, και συγκροτημάτων κατοικιών, στο Costa Navarino, στο Πόρτο Χέλι, στην Κηφισιά, στο Ψυχικό, στην Γλυφάδα και αλλού, ξενοδοχειακά συγκροτήματα στις Κυκλάδες, κτίρια γραφείων στην Αττική, ένα ιδιωτικό μουσείο, σύνθετες αναπτύξεις, κ.α.

  1. Ποιες είναι οι τυπολογίες κτιρίων που έχετε δημιουργήσει;

Η εργογραφία μας καλύπτει σχεδόν κάθε τυπολογία, και αντίστοιχα μια μεγάλη ποικιλία μεγεθών, από την μικρή κλίμακα μέχρι επίπεδο κλίμακας master plan. Προσωπικά με ενδιαφέρουν περισσότερο τα έργα μικτής χρήσης λόγω της προγραμματικής τους πολυπλοκότητας, που συνεπάγεται και αντίστοιχη σχεδιαστική πολυπλοκότητα. Συνήθως πρόκειται για έργα μεγαλύτερης κλίμακας, κατ’ επέκταση και η σχέση με το περιβάλλον τους, το αστικό ή όποιο άλλο, αποκτά μεγαλύτερο βαθμό κρισιμότητας. Ένα τέτοιο έργο μας είναι το «Athens LifeTech Park» της φαρμακοβιομηχανίας ELPEN στα Σπάτα, που τώρα κατασκευάζεται, το οποίο μας έδωσε την ευκαιρία να εισαγάγουμε σχέσεις στον σχεδιασμό από πιο ευέλικτες μορφές οργάνωσης, ακριβώς λόγω της λειτουργικής συνθετότητας που έχει.

  1. Σε ποιες περιοχές δραστηριοποιείστε πέρα από την Αθηναϊκή Ριβιέρα;

Όπως ήδη σας είπα, το διάστημα αυτό «τρέχουν» έργα του γραφείου σε πολλά διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, και ορισμένα εκτός Ελλάδας. Γενικά δραστηριοποιούμαστε σε όλο τον Ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό.

  1. Πώς θα επηρεάσει την Αττική η αστική ανάπλαση μέσα από τις μεγάλες επενδύσεις, κυρίως στην Αθηναϊκή Ριβιέρα; 

Η Αττική είναι μία περιοχή με ιδανικές κλιματικές συνθήκες, τουλάχιστον όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Είναι προφανής η ανάγκη μιας δομημένης χωροταξικής και πολεοδομικής αναδιοργάνωσης για το συγκρότημα της Ελληνικής πρωτεύουσας, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Τα τρέχοντα αστικά και περιαστικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με αποσπασματικές παρεμβάσεις. Επίσης, η ανάπτυξη του Ελληνικού, ως «οριοθετημένου» μεμονωμένου σχεδιασμού, θα αποδώσει περισσότερους καρπούς αν ενταχθεί σε ένα ευρύτερο, μελετημένο πρόγραμμα ανάπλασης της Αθήνας.

Με αφορμή την Αθηναϊκή Ριβιέρα, αναρωτιέμαι, ποιο είναι άραγε το όραμα της εκάστοτε κυβέρνησης, με ποιο τρόπο σκοπεύει να χειριστεί στρατηγικά την ευαίσθητη και πολυπαραμετρική σχέση πόλης-φύσης, σε όλη την επικράτεια, και ειδικότερα στην Αθήνα των 4 εκ. κατοίκων, με τα ειδυλλιακά νησιά του Αργοσαρωνικού σε απόσταση αναπνοής; Ώστε η πόλη να μπορέσει να ανοιχτεί στην κοντινή της θάλασσα. Ο συνδετικός κρίκος αυτής της τόσο κρίσιμης οργανικής ένωσης μόνο το παράκτιο Αττικό μέτωπο θα μπορούσε να είναι, εξού και η σημαντικότητά του. Εξάλλου, το πρόταγμα ενός αναβαθμισμένου παράκτιου μετώπου αφορά τόσο στην ποιότητα διαβίωσης των κατοίκων του, όσο και στο αναπτυξιακό και τουριστικό προϊόν.

*Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος είναι Αρχιτέκτονας, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners

Ποτηρόπουλος: Τα νέα projects και ο κρίσιμος ρόλος της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Τα νέα projects και ο κρίσιμος ρόλος της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Villas in Olive Grove, Costa Navarino

Τα νέα projects και ο κρίσιμος ρόλος της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Slow Living Resort in Cyclades

Τα νέα projects και ο κρίσιμος ρόλος της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Serpentine House, Elliniko, Athens Greece